Hoe comprimeer ik een afbeelding?

Snelheid van de website wordt steeds belangrijker. Niet alleen is het veel prettiger voor de bezoeker om gemakkelijk en snel door de website te kunnen gaan maar ook Google neemt dit bijvoorbeeld mee in de ranking. 

Een veelvoorkomend probleem bij website met een lange laadtijd zijn te grote afbeeldingen. Afbeeldingen nemen tegenwoordig veel ruimte op de website waardoor ook veel data die geladen moet worden. Het is belangrijk om je afbeeldingen qua bestandsgrootte zo klein mogelijk te houden omdat het van invloed is op de laadtijd en dus de relevantiescore van Google, gebruiksgemak en conversiepercentage. 

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je helemaal zelf, zonder foto bewerkingsprogramma’s, afbeeldingen kunt comprimeren (op Mac en Windows) alvorens je deze upload op je website.  

Het comprimeren van afbeeldingen bestaat uit twee stappen: het wijzigen van het formaat en het comprimeren van de afbeelding

Het wijzigen van het formaat 

Allereerst is het mogelijk om het formaat van de afbeelding te wijzigen. Wanneer je een afbeelding van 800x800 pixels nodig hebt is het natuurlijk onnodig om een afbeelding van 1500x1500 pixels te gebruiken. Wanneer je op je desktop met je rechter muisknop op de afbeelding klikt kun je via ‘eigenschappen’ of ‘meer info’ zien welk formaat de huidige afbeelding is.


Voor Mac

Het wijzigen van een afbeeldingsformaat is op een Mac vrij simpel:

  • Je opent de afbeelding in preview/voorvertoning
  • Menubalk preview/voorvertoning > Extra’spas grootte aan.

Hierna verschijnt onderstaand scherm

Hier is het mogelijk om de breedte en hoogte te veranderen. Bij "Passend in" is het mogelijk om een vooraf ingesteld formaat te selecteren. Je kunt het formaat veranderen naar centimeters, millimeters, pixels, procenten en punten. 


Voor Windows

Ook voor Windows is het mogelijk om formaten te wijzigen zonder een apart bewerkingsprogramma te downloaden. Hier is een simpele (en veilige) extensie voor ontwikkeld. Deze kun je zo opzoeken via Google.

Als je Windows XP gebruikt: download en installeer de Image Resizer Powertoy van Microsoft 

Wanneer je Windows vista, 7,8 of 10 gebruikt: download en installeer de ImageResizer Tool 

Wanneer je deze hebt geïnstalleerd, klik je met de rechtermuisknop op de afbeelding (je kunt meerdere afbeeldingen tegelijkertijd selecteren en aanpassen) en klik je op "Resize Pictures". Er verschijnt nu een scherm waar je het formaat van de afbeelding gemakkelijk kunt wijzigen naar een eigen of vooraf ingesteld formaat.  


De afbeelding comprimeren

Naast het aanpassen van het formaat is het belangrijk om de afbeelding te comprimeren. Dit betekent dat het bestandsgrootte wordt verkleind (en eventueel de resolutie iets wordt verlaagd). Een handige website om dit snel te doen is www.tinypng.com. Hier kun je gemakkelijk een afbeelding uploaden en deze als gecomprimeerd bestand opslaan op je desktop.
Een handige tool voor Mac is bijvoorbeeld ImageOptim die je hier kunt downloaden.

Bij het comprimeren of opslaan als nieuw formaat heb je vaak de keuze om de resolutie in procenten te wijzigen. Vaak is een resolutie tussen de 60 a 70 procent voldoende om de kwaliteit van de foto op een website te waarborgen.

Bij het opslaan van de afbeelding moet je rekening houden met het juiste bestandstype. De twee meestgebruikt zijn .JPG en .PNG.
JPG werkt heel goed voor foto’s, afbeeldingen met veel verschillende kleuren. PNG werkt juist weer heel goed voor afbeeldingen met weinig verschillende kleuren en strakke lijnen zoals iconen en logo’s.